Tradicionalni slovenski zajtrk

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Letos bomo že šesto leto zapored obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Učencem bomo za zajtrk ponudili bio kruh, bio maslo, domač med, bio mleko in jabolka integrirane pridelave. Omenjena živila so slovenskega izvora. Zajtrk bomo postregli v petek, 17. 11. 2017, prvo šolsko uro.

Spremljevalne dejavnosti smo izvedli v okviru naravoslovnega dne že en teden prej (9. 11. 2017). Učenci so bili preko dopoldneva zaposleni z različnimi dejavnostmi in tako obeležili dan slovenske hrane. Učenci 1. in 2. razreda so si ta dan sami pripravili še zdravo malico.

Izdelali so plakate na temo zdrava prehrana, prehranske piramide v različnih jezikih in naredili čebelnjake iz slanega testa. V avli šole je učence pričakal model krave, kjer so se učenci preizkusili v molži.

Povabili smo tudi naše dobavitelje, ki so na stojnicah v jedilnici predstavili svoje izdelke.
Hiša medu Božnar nam je na stojnici predstavila različne vrste medu, različnih okusov. Učenci so si ob tem izdelali svojo svečko iz čebeljega voska. Bio pekarna B-forma nam je predstavila različne vrste bio kruha in svojih krušnih izdelkov (buhtelj z domačo eko marmelado). Pekarna Vita Activus d.o.o. oz. pekarna Deveta vas je predstavila svoje obarvane (rdeče, zelene, rumene in črne)  bio bombete in svoje ostale izdelke. Vsi omenjeni izdelki so bili na voljo, da jih učenci  poizkusijo in se z njimi posladkajo.


Na stojnicah so bili na voljo tudi probiotični jogurti, ter sadje in zelenjava. Vse dogajanje na šoli so si ogledali tudi vrtčevski otroci. Povabili smo dr. Lucijo Čevnik, predavateljico in svetovalko s področja (telesne) samopodobe in čutne vzgoje, ki je učencem 7., 8. in 9. razreda predstavila problematiko negativne telesne samopodobe pri otrocih in mladostnikih, pasti medijskega vpliva in izpostavila najpogostejše vzroke, ki privedejo do motenj hranjenja.

 

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo hrane, pridelane v lokalnem okolju. S projektom želimo spodbuditi k pridelovanju in kupovanju lokalne hrane in ozaveščamo o pomenu živilsko-predelovalne industrije. Želimo poudariti pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k  pravilni in zdravi prehrani. Posebno pozornost pa namenjamo pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

Vsem, ki so nam omogočili, da smo ta dan dogajanje na šoli malo popestrili, se najlepše zahvaljujemo.

Mirica Založnik Simončič

 

Morda vam bo všeč tudi...