Slovenski zajtrk na OŠ Horjul

Petek na OŠ Horjul je bil v znamenju Slovenskega tradicionalnega zajtrka. Učenci so 1. uro zajtrkovali (lokalno pridelan zajtrk), kasneje pa so z različnimi aktivnostmi povezovali znanja o prehrani, pridelavi hrane, zdravi hrani ipd.

Učenci 6. razreda so na ta dan izdelovali Dražgoške kruhke:

V gospodinjski učilnici smo ročno oblikovali in krasili kruhke iz medenega testa, ki so dobili ime po vasi Dražgoše pri Železnikih v Sloveniji. Osnovni sestavini za medeno testo sta moka in med. Začinimo ga z mletimi klinčki in cimetom. Najpogostejši obliki sta srce in krajček, lahko pa izdelamo tudi druge oblike: Miklavža, parkeljne, majolke, fajfe, putke itd.

Za praznik Svetih treh kraljev so po maši fantje dekletom kupovali srčke, dekleta pa fantom krajčke. Ta praznik lahko primerjamo z Valentinovim.

 

Drugošolci so si sami pripravili polnovreden obrok, malico:

Kruh, paprika, grozdje, čaj,  korenček, skutni namaz in nastal je unikaten namaz-obraz. Iz vsakega predala prehranjevalne piramide en del, zato je samostojni pripravi, zaužitju malice in čiščenju sledilo še gibanje na prostem.

 

Fotografije so posneli učenci fotografskega krožka.

(Skupno 559 obiskov, današnjih obiskov 9)
Dostopnost