OBISKAL NAS JE PISATELJ JOSE LUIS PEIXOTO

Ob evropskem dnevu jezikov, 26. 9., nas je na šoli obiskal portugalski književnik José Luís Peixoto. Spremljali sta ga prevajalka Urška Rupar Vrbinc in urednica Založbe Malinc Barbara Pregelj. Z njimi so se družili naši tretješolci in nadarjeni učenci predmetne stopnje. Oboji so ob tej priložnosti lahko slišali, kako zveni portugalščina, avtorju zastavljali vprašanja v angleščini in mu predstavili slovenščino in Slovenijo.

Tretješolci so že pred obiskom s svojima učiteljicama prebrali avtorjevo slikanico Mama, ki je deževala v prevodu Urške Rupar Vrbinc. Na dan obiska jim je gost pojasnil, zakaj se je sploh odločil napisati to knjigo in zakaj je v njej mama postala dež. Da gre za res kakovostno slikanico, dokazuje tudi znak zlata hruška, ki jo je delo prejelo v Sloveniji. Čas je tako hitro minil, da so učenci komaj uspeli vprašati portugalskega gosta vse, kar jih je zanimalo. Ko nam je zmanjkalo angleških besed, nam je pri pogovoru pomagala prevajalka, gospa Urška Rupar Vrbinc.

Učenci s predmetne stopnje so s pomočjo učiteljic angleščine pripravili intervju s pisateljem. Vprašanja so bila povezana z njegovo pisateljsko potjo ter odločitvijo zanjo, okoljem, iz katerega avtor izhaja, potjo nastanka knjige, vtisi gosta o Sloveniji itd. Ker se je gospodu Peixotu nekoliko mudilo, se je naše druženje kar prehitro končalo, vsi pa upamo, da ga bomo lahko še kdaj ponovili.

Vsem trem gostom se zahvaljujemo za obisk, ki je popestril naš šolski vsakdan; Joséju Luísu Peixotu predvsem za izčrpno predstavitev nastanka knjižnega dela in življenja besednega umetnika, Urški Rupar Vrbinc za prevajanje in predstavitev slikanice Mama, ki je deževala ter Barbari Pregelj za knjižno darilo in s tem obogatitev naše šolske knjižnice.

Mojca Podobnikar

Avtor fotografij je Filip Balog.

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost