Italija 2018

V ponedeljek, 21. maja 2018, smo se v zgodnjih jutranjih vkrcali na avtobus na glavni postaji v Ljubljani. Peljali smo se mimo Benetk do Milana, kjer smo imeli daljši postanek in nato še štiri ure vozili do cilja. V La Spezio smo prispeli ob 16.. uri. Tu so nas pričakale družine, pri katerih smo bivala dekleta. Ker je bilo pri gostiteljskih družinah premalo prostora za vse naše udeležence, so fantje teden preživeli z učitelji v apartmaju. Preostanek prvega dne smo preživeli z gostitelji, spoznali smo njihove družine in se nastanili. Bilo je lepo, ker smo vsi naleteli na zelo prijeten in topel sprejem.

Naslednji dan smo se takoj po zajtrku odpravili v šolo, kjer smo spoznali še ostale člane Erasmus+. Dopoldne smo preživeli zelo aktivno, saj smo sodelovali v različnih komunikacijskih igrah, ki so jih za nas pripravili učitelji iz gostiteljske šole. Poleg tega smo predstavili svoje ugotovitve o turizmu, ki smo jih pripravili že doma v Sloveniji. Prisluhnili smo tudi predstavitvam ostalih učencev, ki so pokazali, kaj so sami raziskali o tematiki našega projekta. Udeležili smo se konference »Europedirect«, ki so jo pripravili predstavniki lokalne skupnosti. Potem so učitelji imeli sestanek, na katerem so analizirali dosedanje dosežke in rezultate ter ugotovili, kakšne dejavnosti bo še potrebno izvesti do konca projekta. Po kosilu smo odšli domov in čas preživljali v družbi naših gostiteljic in gostiteljev ter njihovih družin.

V sredo smo se zelo zgodaj odpravili na železniško postajo in se z vlakom odpeljali v Cinque Terre. Tam smo si ogledali tri prelepe vasice, občudovali zanimivo arhitekturo tega kraja in imeli predavanje o zaščiti krajinskega parka. Zelo pozorno smo prisluhnili zanimivemu predavanju strokovnjaka o okoljskih vprašanjih, ki je poudaril, kakšne vplive ima turizem na okolje in na kakšne načine se s temi vprašanji ukvarjajo lokalne oblasti. Ker je bilo tistega dne zelo lepo vreme, smo v prostem času lahko tudi plavali v morju. Pozno popoldne smo se nato vrnili v La Spezio, kjer so nas pričakali naši gostitelji.

Naslednji dan smo z ladjico odšli na otok, kjer smo se sprehodili in si ogledali trdnjavo iz 1. svetovne vojne. Lokalni vodič nam je povedal marsikaj zanimivega o zgodovini kraja in z zanimanjem smo mu prisluhnili. Tistega večera, po povratku z izleta, smo imeli veliko druženje z vsemi gostitelji in vsemi udeleženci iz drugih partnerskih šol, uživali smo v slastni hrani, se pogovarjali in se spoznavali. V petek, 25. maja, smo se zavedeli, da se naše druženje in raziskovanje tujih krajev počasi bliža koncu. Odšli smo v šolo San Terenzo, kjer smo izkoristi še zadnje trenutke za druženje z novimi prijatelji. Zvečer smo preživeli z gostiteljskimi družinami in se pripravili za odhod zgodaj naslednjega dne. Pot nazaj je bila sicer ravno tako dolga in utrujajoča kot pot v Italijo, vendar bodo v spominu ostali le lepi in zanimivi trenutki, ko smo se veliko novega naučili in ogromno lepega doživeli.

Naše doživetje v Italiji.

Učiteljica Sonja Videčnik in učenci 8. a in 8. b

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)