Comenius

 

 IZJAVA V SLOVENSKEM JEZIKU:»Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.

Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.”

PROJEKT COMENIUS: »EUROPE BEYOND BORDERS«

Od septembra 2013 do avgusta 2015 je na naši šoli potekal mednarodni projekt Comenius iz programa Vseživljenjsko učenje z naslovom Europe Beyond Borders.

Osrednja tema projekta je bila “tradicija”, ki je seveda vedno povezana s kulturo in zgodovino ter z identiteto nekega naroda in posameznika. Dejstvo je, da je naša širša domovina, Evropska unija, skupnost mnogih narodov, ki se med seboj v marsičem razlikujejo. Ravno ta raznolikost predstavlja posebno lepoto, ki jo je vredno podrobneje raziskati, spoznati in jo predstaviti, tako da je mednarodni projekt odličen način spoznavanja tujih kultur in tradicij. Tradicija posameznega naroda nedvomno odraža njegove vrednote in posamezne značilnosti, po katerih se razlikuje od drugih narodov. Šola je zagotovo tista institucija, ki bi morala predstavljati most med narodi ali pa nuditi možnost, da se med seboj spoznavajo.

Projekt je ponudil možnost in spodbudil učitelje, učence in njihove starše, da so podrobneje spoznali lastno tradicijo in se s tem bolje zavedli lastne identitete. Obenem smo v šoli izvedli dejavnosti, skozi katere smo se seznanili tudi z drugimi kulturami in tradicijami. Na ta način smo razvijali občutek spoštovanja tako lastne kot tuje tradicije. Poleg občutkov spoštovanja in strpnosti ter tolerantnosti so se v projektu nedvomno razvijale vse veščine in sposobnosti, ki se jih učitelji trudimo razvijati pri učencih že pri našem rednem delu. Zagotovo so to veščine branja in bralne pismenosti ter pisanja in pisnega sporočanja, saj so učenci opisali nekatere legende in običaje ter svoje opise prevedli v angleščino. Prebrali so opise običajev in legende, ki so jih pripravili učenci drugih partnerskih šol in se z njimi na ta način seznanili. Napisali so recepte nekaj tradicionalnih jedi, zapeli in zaplesali ob tradicionalnih narodnih pesmih, naslikali narodno nošo, opisali praznike ipd. Na ta način so nekaj delčkov svoje tradicije delili z učenci iz partnerskih šol.

V šoli smo oblikovali kotiček Comenius, kjer so bile predstavljene dežele, iz katere prihajajo naše šole partnerice:

Učenci so redno dopolnjevali kotiček s fotografijami, komentarji, vtisi s partnerskih srečanj. Vse šole partnerice smo izdelke, prispevke, slike in ostalo redno objavljale na skupni spletni strani. Ob koncu projekta so tako nastali naš skupen logokuharska knjiga v angleščini z recepti za tipične tradicionalne jedi iz različnih držav, zbirka legend, ki vsebuje tudi slovenski legendi, koledar različnih praznikov iz različnih držav ipd.

V okviru projekta Comenius smo obiskali šole v država partnericah in se tam uspešno predstavili. Vabljeni k ogledu prispevkov z naših partnerskih srečanj v:

 

Koordinatorica projekta: Sonja Videčnik

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)