Nemčija

V tednu od 31. maja do 5. junija 2015 smo v okviru projekta Comenius obiskali simpatično mesto Bremen v severni Nemčiji. Partnersko šolo Ökumenisches Gymnasium zu Bremen smo obiskale učenka Manca Velkavrh ter učiteljici Barbara Jagodic in Vesna Brezar.

Prvi dan nas je toplo sprejel ravnatelj omenjene šole, sledil je sprejem v mestni hiši. Popoldne so nas učenci naše partnerske šole popeljali po starem mestnem jedru z veličastno katedralo Svetega Petra in kipom Rolanda, zaščitnika mesta Bremen. Na poti domov smo se s tramvajem popeljali na ogled ostalih mestnih znamenitosti.

Naslednji dan smo se z vlakom podali na celodnevni obisk pristaniškega mesta Hamburg, kjer smo se z ladjico popeljali po reki Elbi, ter izkusili Evropo v malem v Miniaturwunderland.

V sredo je sledil celodnevni obisk mesteca Bremerhaven, ki leži tik ob Severnem morju. Navdušeni smo bili nad muzejem Klimahaus, kjer smo se sprehodili po vseh toplotnih pasovih in tako v kratkem času izkusili vročino tropske Afrike in nizke temperature Antarktike. Brrrr. Popoldne smo obiskali Maritime Museum. Tam smo se med drugim spustili v pravo podmornico.

 

Naslednji dan smo zavihali rokave in hlačnice, ter se s kanuji odpravili na 11 km dolgo pot po rečicah Wörpe in Wümme.

V četrtek popoldne so sledile predstavitve tradicionalnih plesov držav gostujočih šol. Učenci so pripravili posnetke plesov, z nekaterimi smo tudi zaplesali. Slovenija je predstavila posnetek nastopa šolske folklorne skupine, ki je zaplesala ob zvokih pesmi Ob bistrem potoku je mlin.

Vsaka sodelujoča država je napolnila kovček z  letaki in tradicionalnimi izdelki svoje države.

Za konec srečanja in s tem tudi našega projekta Europe Beyond Borders smo si ogledali predstavitve zaključnih filmčkov, v katerih so države predstavile vtise iz vseh potovanj. Pretekli dve leti sta nam dali res zelo bogate izkušnje in nova prijateljstva, ki jih bomo z veseljem gojili tudi v prihodnje.

Manca nam je o svojem potovanju po Nemčiji pripravila naslednji film.

Po vrnitvi domov je Manca pripravila predstavitev potovanja v Nemčijo za starše, učitelje in ostale učence. Vabljeni k ogledu!

Manca Velkavrh, Barbara Jagodic in Vesna Brezar

(Skupno 252 obiskov, današnjih obiskov 10)