Švedska 2017

MOJE POTOVANJE NA ŠVEDSKO S PROJEKTOM ERASMUS+

21. septembra sem s šolskim projektom Erasmus+ v spremstvu Tjaše Janša odpotoval v majhno mestece Karlskrona na Švedskem. Na začetku so nas nastanili v koči blizu ogromnega jezera.
Prvi dan smo imeli spoznavne igre, pri katerih sem spoznal vse učence, ki so se projekta udeležili. Prihajali so iz Italije, Nemčije, Walesa, Švedske in Poljske. Nato smo imeli učno uro o orientaciji. Naučili smo se veliko zanimivega in koristnega. Večerjo, zajtrk in kosilo so nam pripravili tamkajšnji učenci. Bilo je slastno.
Naslednji dan so nas učili zakuriti ogenj, kar pa je bilo zaradi rahlega dežja malce težje opravilo. Vseeno smo se zelo potrudili in k sreči nam je tudi uspelo. Nato pa smo šli s kanujem po jezeru. Po kosilu so nas švedski učenci naučili raznih švedskih iger. Bilo je zelo zabavno, saj je bila trava mokra in je vsem drselo.
Tretji dan smo se odpravili v Karlskrono, saj smo naslednje dni stanovali v kampu blizu mesta. Nato smo se z ladjico odpravili na majhen otoček, kjer smo se sprehodili do svetilnika in imeli kosilo. Ko smo prispeli nazaj v kamp, smo si lahko šli ogledat mestece. Naslednji dan smo imeli orientacijsko tekmovanje – dobili smo zemljevid, s pomočjo katerega smo morali najti razne spomenike. Povedali so nam, da je za njihove učence orientacija v gozdu predmet v šoli, iz katerega morajo opraviti tudi praktični preizkus. Izpit izgleda tako, da mora skupina učencev le s pomočjo zemljevida in kompasa najti pot iz gozda. Po kosilu smo si ogledali podzemne tunele, ki so povezovali vojaško in civilno železnico, ter bunker, ki je lahko zatočišče za kar 5000 ljudi in ima točko, ki je varna pred nuklearnim napadom.
Zadnji dan smo do kosila delali projektno delo, po kosilu pa smo si ogledali Muzej mornarice. Muzej je bil zelo zanimiv in poučen, v njem smo lahko videli stare ladje, podmornice ter spoznali, kakšno je bilo življenje na ladjah. Nato smo imeli poslovilno pogostitev, ki je bila zelo čustvena ter polna obljub, da se kmalu spet vidimo.
V sredo, 27. septembra, pa sva se s Tjašo polna novih in lepih spominov srečno vrnila domov.

Utrniki v slikah: ŠVEDSKA

Anže Nawar Kranjec (OŠ Horjul)

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)