“Dan posnetkov sveta”

Posnetki sveta – dan, ko preko posnetkov delimo pogled na okolje, ki nas obkroža

V četrtek, 12. novembra, se bo odvil Dan posnetkov sveta, ko si bomo delili poglede na svoje okolje in barve neba z različnih koncev sveta. Male in velike ustvarjalce  iz Španije, Nemčije, Čila, Litve in Slovenije vabimo, da vzamete v roke mobilni telefon ali kamero ter posnamete enominutni trenutek dneva v svojem okolju. Lahko zajamete pogled skozi vaše okno, lahko se odpravite na sprehod in posnamete okolje, ki vas navdihuje ali pomirja. Hkrati pa lahko prek spleta sledite temu, kar nastaja v drugih krajih – kakšni so pogledi in okolje ljudi na drugem koncu sveta ali čisto blizu vas.  Čeprav boste ustvarjali sami, boste obenem

postali del skupne izkušnje opazovanja istega dneva, a vendar skozi oko mobilne naprave povedanega na stotine različnih načinov. Posnetke nam boste namreč lahko iz vseh držav pošiljali ves dan, sproti jih bomo nalagali na spletno stran http://cinemaencurs.org/. 

Dneva posnetkov sveta se lahko udeležite učenci, dijaki, učitelji, filmsko-vzgojni delavci in filmarji vseh starosti. Ker dogodek poteka po metodi v okviru evropskega projekta Film v gibanju, ki ga s podporo programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA s partnerji izvajamo v zavodu Otok, udeležbo še posebej priporočamo tistim, ki ste se že udeležili programov Filma v gibanju in tistim, ki vas zanima udeležba v prihodnje. Projekt se namreč nadaljuje vse do konca leta 2022, zato vabljeni v našo družbo.

Če vas zanima udeležba na Dnevu posnetkov sveta, vas do 12. novembra vabimo k prijavi na ana.cerar@isolacinema.org, z naslovom PRIJAVA NA POSNETKE SVETA in pripisom vaših podatkov.Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno.

Sledi nekaj napotkov, kako se lotiti tega izziva.

Priporočamo, da začnete vaditi že kak dan prej – opazovati okolico in razmišljati o tem, kar vidite in vam vzbuja pozornost. Podrobnosti za orientacijo pri opazovanju najdete spodaj med ‘ustvarjalnimi navodili’.

Tehnična navodila za snemanje:

Mobilna naprava (telefon, kamera …) mora biti ves čas posnetka pri miru – določite okvir slike in se ne premikajte. Vse posnamete v enem kadru.
Telefon držite vodoravno, tako kot so sicer posneti filmi.
Osredotočite se na to, kar je znotraj okvira; kaj boste posneli in kdaj boste pritisnili ‘stop’.
Posnetek mora biti dolg najmanj 1 minuto! In ne več kot nekaj minut.
Ne dodajajte glasbe in ne govorite med posnetkom, dovoljeni so zgolj naravni zvoki.
Ne montirajte ali režirajte posnetkov.
Tudi posebni učinki niso dovoljeni.
Če ne morete iti na prosto, lahko snemate s svojega okna.

Ustvarjalna navodila:

  • Za posnetke izberite odprte prostore.
  • Nujno je, da na posnetek vključite nebo, ki naj ima opazno vlogo v postavitvi – imejte v mislih, da je nebo eden najpomembnejših elementov opazovanja. 
  • Opazujte trenutke v dnevu, ko se pojavi posebna svetloba.
  • Na dan snemanja se zbudite zgodaj, bodite pozorni, kaj se dogaja s svetlobo ob sončnem vzhodu, čez dan in proti večeru.
  • Posnamete lahko toliko posnetkov kot želite, napravite jih ob različnih časih in/ali na različnih lokacijah. Nato med njimi naredite izbor tistih, ki so vam najljubši.

Tehnična navodila za pošiljanje:

Posnetke obvezno poimenujte po sistemu: IMEINPRIIMEK_URA_IME ŠOLE_KRAJA (ura: čas, ko je bil posnetek narejen / šola: če hodite v šolo / kraj: vas ali mesto, kjer je bil posnetek narejen). Posnetke nato naložite na https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1uPFUnR8KpoPxTRSLmrTkVYS58MXhUD2 (ko se boste prijavili za sodelovanje, bomo vašemu e-naslovu na Google Drive vnesli dovoljenje za nalaganje datotek, za dostop potrebujete vaš gmail račun). Če vam zgornja možnost ne ustreza, jih lahko pošljete (na primer prek https://wetransfer.com/) na e-naslov ana.cerar@isolacinema.org. Pošljete lahko poljubno število posnetkov. Posnetkov, ki ne bodo upoštevali zgornjih navodil, ne bomo mogli uvrstiti na spletno stran. Posnetke zbiramo ves četrtek, 12. novembra – od 00:01 do 23:59!

Za vprašanja in tehnično pomoč smo na volju na e-naslovu ana.cerar@isolacinema.org.

Skozi ves dan nam lahko sledite na  družbenih omrežjih:

Instagram: @cinemaencurs_cineencurso, @kinoootok_isolacinema

Facebook: Cinema en curs, Kino Otok

Twitter: @abaoqu_#cinemaencurs #cineencurso #cinemaencurso

Se vidimo na Dnevu posnetkov sveta!

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost