2021/22

Pozabljena oblačila so dobila novega lastnika

V novo šolsko leto smo tako učenci kot učitelji vstopili polni novega elana, novih načrtov in zamisli. Med sprehodom po šolskem hodniku razredne stopnje, kjer so postavljene garderobne omarice, se nam je porodila zamisel, da bi oblačila, ki dalj časa samevajo v škatlah za pozabljena oblačila, podarili dobrodelni organizaciji. Ideja je k sodelovanju pritegnila tudi čistilke, ki so se nam pridružile v akciji in so dodale še pozabljena oblačila starejših otrok, jih skrbno oprale in zložile, mi pa smo poskrbeli, da bodo prišla v prave roke. Podarili smo jih Karitasu iz Trnovega v Ljubljani.


Tradicionalni slovenski zajtrk v 5.b

Vsak 3. petek v mesecu novembru po šolah pripravljamo tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnjega, ki je potekal pod geslom Zajtrk s sadjem – super dan, smo v 5.b razredu na tehniškem dnevu pripravili že v sredo, 17. 11. 2021. Dan dejavnosti je potekal na daljavo, saj so bili učenci v tem tednu v karanteni.  Samostojno delo je bilo usmerjeno v raziskovanje vsebin o kruhu, medu in mleku. Učenci so svoje znanje in novo pridobljena znanja medpredmetno povezali. Tako so nastali slikarski izdelki, utrjevali so angleško besedišče in razmišljali o sestavi zdravih obrokov, ki temeljijo na pretežno lokalno pridelani hrani ter izdelali miselne vzorce na izbrano temo (kruh, mleko ali med). V petek pa so se učenci tradicionalnemu slovenskemu zajtrku pridružili v živo in moramo priznati, da je bil zajtrk odličen.

 Alenka Krušič, razredničarka


Izdelki iz naravnih materialov v prvem razredu

Lepo škrlatno je drevo,
ko hladen veter veje,
v vseh barvah zažari jesen,
a sivo je nebo.
(Joseph Haydn)

»Jesen nam je usula barvito listje. Res lepo se vrti v vetru, se leskeče in buri navihano domišljijo. Otroci hitijo, da ga ulovijo. Otroci opazijo še plodove in jih nabirajo. Le kaj bi lahko bilo to? Iz storžka kuka miška. Pa kuža in muca. Če storžku dodamo kostanjček, želod s kapico in drobna listka, se lahko pogovarjamo z zajčkom.«

Učenci prvih razredov so v začetku novembra v šolo prinesli plodove, ki so jih našli na poti po gozdu in polju. Zložili so jih na šolske mize in se ob njih pogovarjali o znanih dejstvih, o drevesnih vrstah, o poimenovanjih. Razmišljali so, kaj bi nastalo, če bi skupaj spojili nekaj plodov. Z veliko otroške domišljije so nastajale različne konstrukcije. V razredu so se znašli metulji, helikopterji, vozila, kužki in ostale živali. Nastala je razstava izdelkov iz naravnih materialov, ob kateri so se nam spočile oči in   jo delimo še z vami.

Zapisali razredničarki prvih razredov Mojca in Irena.

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 25)