Zdravi recepti

Okrasne buče

Pred nami so jesenske počitnice. Simbol jeseni so buče, ki jih otroci zelo radi izrezujejo. Buče pa niso namenjene le za okras, pražena bučna semena so lahko slasten prigrizek, iz mesa pa lahko skuhamo okusno bučno juho.

Nekaj zanimivosti o bučah:

  1. Buče izvirajo iz Srednje Amerike in Mehike.
  2. Največji pridelovalec buč danes je Kitajska.
  3. Najtežjo bučo so pridelali v Belgiji, tehtala je 1190 kg.
  4. Običaj izrezovanja buč izhaja iz Irske.
  5. V buči je okoli 500 semen.

Recept za pošastno bučno juho: https://www.aninakuhinja.si/recepti/posastna-bucna-juha/

Recept kvašene bučke: https://www.youtube.com/watch?v=2bBaSgSLiWE


Jesenska ovsena kaša

V hladnih jesenskih dneh si pripravimo hranljivo ovseno kašo in pogrejmo naše telo.

Ovseni kosmiči so bogati z vitamini, minerali in antioksidanti, ki krepijo naše zdravje. Uravnavajo telesno težo, dobro vplivajo na našo prebavo, znižujejo krvni sladkor in holesterol, blagodejno vplivajo na različne težave s kožo.

Sestavine:

  • ovseni kosmiči
  • oreški in suho sadje po želji
  • mleko ali rastlinski napitek (ovsen, mandljev, sojin..)
  • maslo
  • začimbe po želji (cimet, janež, muškatni orešček…)
  • banana
  • kokos

Na maslu prepražimo janeževa semena ter cimet. Dodamo še ovsene kosmiče, oreške in suho sadje ter na hitro prepražimo še te. Zalijemo z mlekom ali vodo ter kuhamo toliko, da se ovseni kosmiči popolnoma zmehčajo. Banano lahko dodamo med kuhanjem ali jo narežemo na koncu. Ovseno kašo po želji še potresemo s kokosom in rjavim sladkorjem.

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 14)