Aktivno preživljanje prostega časa

Izlet na Babji zob

Oktobra smo zbirali kilometre. Kaj kmalu so se začele moje poti ponavljati, zato sem pričela raziskovati po spletnih straneh, kam se lahko še odpravim. Ker je v gorskem svetu jeseni lahko že nevarno, sem iskala poti, ki so nezahtevne, vrhovi pa nizki, ko me sneg, mraz, veter in led ne morejo presenetiti. Zato ne preostane drugega, preverim vremensko napoved, izberem nezahtevno, in se obujem še vedno primerno.

Odpravila sem se v družbi, saj ni varno hoditi sam, na Babji zob, ki je razgledna točka nad vasjo Kupljenik pri Bledu. Na spletni strani www.hribi.net piše, da je iz Kupljenika, kjer lahko tudi varno parkiramo avto na manjšem makedamskem parkirišču, čas za pot, ki jo potrebujemo do vrha, ura in trideset minut po lahki označeni poti. No, malce manj časa je bilo ob pogovornem tempu res potrebno. Markacije pa smo sicer opazili, vendar moram priznati, je bilo lažje opaziti utrjeno pot. Kljub temu je potrebno ves čas spremljati tudi markacije, da slučajno ne zaidemo oz., da nas utrjena pot ne pripelje drugam. Na vrhu je sicer potrebno biti malce pazljiv, resnično prepaden vrh, ki ima tudi vpisno skrinjico pa nudi veličasten razgled na okoliške vasi, na del Spodnjih Bohinjskih gora in na gore okoli Triglava, ki so se na prekrasen sončen dan tudi vse lepo videle. Babji zob je visok 1128 m in je del Škofjeloškega, Cerkljanskega hribovja in Jelovice.

Iz www.hribi.net pa prepisujem simpatično anekdoto o Babjem zobu na Jelovici.“Stari ljudje pravijo, da na Jelovški planoti stara baba je živela. Nekateri so celo trdili, da je več kot stopetdeset let že imela, da čarovnica je bila, ki se skrivala je tam, češ drugače jo bi pogubili na grmadi. Baba je zelišča nabirala, s čarovništvom in napitki se je ukvarjala ter v dolino svoje uroke je pošiljala. V dolini vsi so se babe bali, saj kadar je uroke pošiljala, nihče od kmetov upal ni, na njivo ali gozd, ker tam še danes hudičeva ježa preži, ki marsikaterega kmeta lahko zaradi njenih urokov takoj pogubi. Ko pa baba že bila je stara ni več tako dobro zelišča nabirala, saj počasi že prihajal njen je čas. Nihče pa vedel ni koliko je stara, saj krepko čez sto jih je že nabrala. Nekega dne pa ko baba dovolj zelišča ni nabrala, preko roba planote z jezo uroke je metala in glej babi stari spodrsne na planoti tej. In ko tako omahne v globine prostrane odkoder slišati je bilo še vedno njene uroke stare. In iz odmeva gora slišati urok bilo je celo v dolino: Jelovica ti ne boš več strma kot prej, takoj škrbino naredi na mesti tej. In od takrat se vedno na koncu Jelovice, ki se zaključuje proti Bohinjski Beli vidi velik Babji zob, katerega že več sto let iz roda v rod vsi tako imenujejo. In v Bližini še danes koča stoji, ki da lastnikov se zvrstilo že več je kot tri.”

Spodaj še nekaj slik, ki pa niso moje. Pojdite. Razgled je res lep, kar nekaj korakov naberemo, se ob primerni naklonini še dovolj zadihamo in seveda na koncu nas zasluženo čaka še Blejsko jezero in njihova slavna kremna rezina, ja kremšnita. Njami! Zasluženo.

Nina Bednarik


Kako biti dobro

Za dobro počutje so poleg telesne aktivnosti pomembne tudi naše misli, ki vplivajo na naša čustva in vedenje. Priznana psihologinja je v e-vodniku zajela nekaj koristnih napotkov, ki nam bodo pomagala do boljšega počutja.


Jogijske vaje

Pri šolskemu delu je veliko sedečega dela za računalnikom in knjigami. Povprečen človek naj bi dnevno presedel kar 9 ur. Pomembno je, da med delom v sedečem položaju večkrat vstanete in se sprehodite. Prisilna drža  pri sedenju nam namreč lahko povzroča bolečine v vratu, v ramenskem obroču in v križu. V pomoč so nam lahko spodnje jogijske vaje.

Jogijske vaje za učitelje: https://www.youtube.com/watch?v=zRDQqJEuRcw

Jogijske vaje v razredu: https://www.youtube.com/watch?v=Td6zFtZPkJ4

Joga za najstnike: https://www.youtube.com/watch?v=7kgZnJqzNaU

(Skupno 190 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost