Shema šolskega sadja in zelenjave

Naša šola je tudi v šolskem letu 2023/24 vključena v Shemo šolskega sadja in zelenjave. Odločili smo se za delitve v obdobju od januarja 2024 do junija 2024. Sadje in zelenjava sta v tem obdobju razdeljena enkrat do dvakrat tedensko.

Učenci poleg redne malice dobijo še dodatno porcijo sadja ali zelenjave. Učenci zaužijejo sadje ali zelenjavo po malici ali med odmori do izteka pouka. Sadje in zelenjava, ki na dan razdelitve nista porabljena, učencem ponudimo v Kotičku za lačne.

V projekt smo vključeni že od leta 2009. Učenci se s tem navajajo uživanja različnih vrst sadja in zelenjave in se dodatnega obroka vedno razveselijo.

Shema šolskega sadja je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).

Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je Shema šolskega sadja in zelenjave eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave učencem. Z letošnjim šolskim letom se začenja tudi novo šestletno obdobje projekta, zato bomo v začetku in ob koncu šolskega leta ponovno anketirali učence posameznih razredov z anketnim vprašalnikom, ki nam ga bo posredovalo ministrstvo in bo v pomoč pri vrednotenju šolske sheme v Sloveniji.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta.

(Skupno 370 obiskov, današnjih obiskov 9)
Dostopnost