»Povabimo besedo«: obisk Vinka Möderndorferja v OŠ Horjul

V petek, 3. decembra 2021, nas je na naši šoli obiskal pisatelj, pesnik, esejist in režiser Vinko Möderndorfer. Njegovemu obisku so prisostvovali učenci od 7.–9. razreda.

Vinko Möderndorfer je trenutno eden najbolj priljubljenih mladinskih pisateljev. Napisal je štiri mladinske knjige, ki so vse, razen zadnje, Sončnice, (že bile) del projekta Javne agencije za knjigo RS, Rastem s knjigo, v okviru katerega vsi sedmošolci v Sloveniji dobijo v dar knjigo, skupaj s šolskim knjižničarjem pa obiščejo tudi splošno knjižnico.

Pisateljev obisk nam je omogočilo Društvo slovenskih pisateljev s svojim programom »Povabimo besedo«, za kar smo jim seveda zelo hvaležni.

Naši letošnji sedmošolci so dobili v dar knjigo V.  Möderndorferja  Jaz sem Andrej, devetošolci pa so za domače branje prebrali knjigo Kit na plaži. Sicer pa so tudi ostale Vinkove knjige v naši knjižnici pogosto izposojene in zelo priljubljene. Učenci so že pred srečanjem zastavljali vprašanja knjižničarki, nato pa so jih trije učenci, ki obiskujejo knjižničarski krožek, na srečanju zastavljali pisatelju. Pred srečanjem so učenci knjižničarskega krožka pripravili še uvodni film, ki na kratko predstavi, zakaj je po mnenju Vinka Möderndorferja branje tako pomembno.

Morda so bili učenci najbolj presenečeni, ko jim je pisatelj povedal, da je bil čisto povprečen učenec, pa vendar je danes v pisateljskih krogih in na odrih ter filmu zelo priznan ustvarjalec, saj je med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Rožančevo nagrado, Borštnikovo nagrado za režijo, za svoje mladinske romane pa večernico, modro ptico in desetnico. Poudaril pa je, da je vedno zelo veliko bral, in da še danes rad bere. Ima navado, da vsak dan začne z branjem naključno izbrane pesmi, ki mu je potem nekakšno vodilo skozi dan. Prav lepa navada, ki jo velja posnemati!

Pisatelj nam je povedal veliko zanimivega: da brez veliko branja gotovo ne bi mogel pisati; da je imel v šoli najraje predmete, ki so jih učili učitelji, ki so učili s strastjo in predanostjo; kako poteka njegov pisateljski dan; da knjigo piše približno leto dni in gre čeznjo kar petkrat, preden jo odda založbi; da v svoja dela rad vključi ljubezen, saj je to ena najlepših stvari, na zelo lep način pa je učencem razložil tudi pomen spolnosti v življenju, kar seveda zanima vsakega najstnika, pa odgovora včasih ne dobi niti v šoli niti doma in se v radovednosti obrne na splet, ki pa mu po mnenju pisatelja ne velja vedno verjeti.

Žal je čas čisto prehitro tekel in za Vinka smo imeli še kup vprašanj, ki mu jih bomo morali zastaviti ob kateri drugi priložnosti ali pa odgovore poiskati kje drugje. Vedno (si) je treba zastavljati vprašanja, k čemur nenehno spodbujamo tudi naše učence.

Pika na i tega obiska je bilo zagotovo podpisovanje knjig, ki so jih prinesli s seboj učenci. Pisatelj je prav vsakemu napisal kratko osebno posvetilo, ki mu bo zagotovo ostalo v prijetnem spominu.

Podpisovanje knjig
(Skupno 164 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost