Kurenti v horjulski šoli

Približuje se pust. Prvošolci se ga zelo veselimo. O njem po malem govorimo že od miklavževega, bolj pa od novega leta dalje.

O  pustu nas zanima predvsem maškaranje. »Kaj boš  letos za maškare?«, se sliši med odmori.

Pri likovnem pouku smo zato ustvarjali tradicionalno slovensko masko. Začelo se je z uganko: »Je šemast, štrenast, zimo odganja, s kravjimi zvonci glasno pozvanja. Kdo je to?« Otroci so v en glas povedali: »Kurent!«

O kurentu smo si ogledali prispevek iz priljubljene mladinske oddaje Infodrom. Izvedeli smo, da je kurent značilna maska s Ptuja in  okolice. Kurenti  poskakujejo in z zvonjenjem iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino. Kurent ima na sebi ovčjo kožo, okrog pasu pripete zvonce, na glavi ima masko. Iz  ust mu moli dolg jezik. Na vrhu ima rogove, okrašene s pisanimi trakovi. Na  nogah ima gamaše. Poznamo  pernatega  in rogatega. Kurente spremlja vrag ali hudič. Včasih v rokah nosi ježevko. To je palica, ki je na koncu ovita z bodičasto ježevo kožo.  Ima  klešče. Vanje  naj bi ujel dekle, ki mu je všeč.

Naše maske kurentov so nastale iz papirjev. Pri tem smo se spomnili še na skrb za naravo. Uporabili smo odrabljene papirnate vrečke za kruh, trakove, ki so jih v knjigarni odrezali in nam jih dali v uporabo in barvni papir, ki smo ga ob izrezovanju spravljali v škatlo za novo rabo. Pri izdelovanju smo se zelo potrudili in učiteljice so nas nagradile z aplavzom in pohvalo. In tudi z razstavo naših kurentov.

V torek bodo v razredu različni pravljični junaki. Veseli bodo, nasmejani in prav je tako!

Izdelali učenci prvega razreda, zapisali njihovi učiteljici Mojca P. in Irena Č.

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 2)
Dostopnost