ŠPIK, 21. 12. 22: BOŽIČNI PIŠKOTI – Limonini razpokančki

Predpraznični čas smo pri interesni dejavnosti ŠPIK zaključili s peko piškotov. Učenci so uživali med oblikovanjem kroglic iz piškotne mase in valjanju le-teh v sladkorju. Komaj smo čakali, da se piškoti spečejo. 10 minut se nam je zdelo daljših od cele šolske ure. A smo dočakali, da smo poskusili naše slastno pecivo. Nekaj piškotov je ostalo še za naslednji dan.

Tokrat sem izbrala recept, ki je enostaven in ne vsebuje čokolade ali težje prebavljivih sestavin. Vsekakor ne smemo pretiravati z ničemer, a glede na to, da je čas sladkanja, priporočam tovrstne sladice. Prilagam recept po katerem smo pekli piškote v šoli:

  • 80 g kristalnega sladkorja
  • drobno naribana lupinica1 limone
  • 100 g na sobno temperaturo ogretega masla
  • 1 jajce
  • 3 žlice limoninega soka
  • 240 g gladke moke
  • ½ pecilnega praška

Kristalni sladkor stresemo v posodo in mu dodamo limonino lupinico, ki jo s prsti dobro vtremo v sladkor. Tako iz lupinice iztisnemo še več arome, ki poskrbela, da bodo piškoti opojno dišali po limoni. 

Limoninemu sladkorju dodamo maslo. Mešamo z električnim mešalnikom, da dobimo rahlo in puhasto zmes, v katero vmešamo jajce in limonin sok. 

V drugo posodo presejemo moko in pecilni prašek. Dobro premešamo, nato pa zmes stresemo v posodo z jajčno-masleno zmesjo ter vse skupaj dobro premešamo na nizki hitrosti, da dobimo mehko testo brez grudic. Posodo pokrijemo s prozorno folijo za živila in testo za 1-2 uri shranimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nizek pekač za piškote obložimo s papirjem za peko. 

Iz hladnega testa izoblikujemo kroglice, ki jih najprej povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa še v sladkorju v prahu. Kroglice polagamo na pekač in med njimi pustimo nekaj centimetrov razmaka, saj se piškoti med peko malce razlezejo. Ko s kroglicami napolnimo ves pekač, ga za 8-12 minut potisnemo v ogreto pečico. Piškoti so pečeni, ko postanejo bledo rumene barve, saj bodo le tako ostali lepo mehki še več dni.

Dober tek.

Tanja Bergant

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost