Dejavnosti ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku, 17. 11. 2023

Že 13. leto zapored vsak tretji petek v novembru v osnovnih šolah in vrtcih obeležujemo dan slovenske hrane z vseslovenskim projektom Tradicionalni slovenski zajtrk. Tradicionalni slovenski zajtrk je torej dan, ko naj bi premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo in pripravljamo ter kaj jemo.

Slogan letošnjega Tradicionalnega zajtrka je bil »Kruh za zajtrk – super dan!«, ki v ospredje postavlja pomen kruha kot osrednjega živila, pa tudi drugih žitnih izdelkov in žit, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino, ki ima v našem kulturnem prostoru tudi zelo močan simbolni pomen.

Na Osnovni šoli Horjul smo v petek, 17. 11. 2023, prvo šolsko uro posvetili zajtrku in ob skodelici mleka zaužili kruh z maslom in medom ter jabolko. Dnevi dejavnosti na temo Dneva hrane in Tradicionalnega slovenskega zajtrka so bili razporejeni prek celega tedna. Na razredni stopnji so učenci 1. razredov spoznavali zdravo prehrano s krokodiljimi sendviči, učenci 2. razredov pa so pripravili medenjake in plakate na temo ohranjanja čebel. Učenci 4. in 5. razredov so prav tako poglobili znanje o pomenu tradicionalnega slovenskega zajtrka z izdelavo plakatov.

Na predmetni stopnji so se v 6. razredih preizkusili v pletenju in peki pletenk. Stopili so v čevlje grafičnih oblikovalcev in škatlice za pletenke okrasili z unikatnim imenom in sloganom ter jih opremili z deklaracijo. Učenci 8. razredov pa so s postavitvijo poligonov v telovadnici za naše najmlajše učence pripravili aktivni odmor, ki je utrudil tudi najbolj živahne prvošolce.   

Učenci tretje triade so se v sklopu Zdrave šole posvetili uporabi spleta in se seznanili z negativnimi vplivi njegove prekomerne rabe. Dan smo na predmetni stopnji zaokrožili z ustvarjanjem panjskih končnic ter kvizom o letošnji temi Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Pripravila: Alenka Medved

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost