Bralna značka za starše in zaposlene OŠ Horjul

Spoštovani starši in stari starši!

Bližajo se krajši dnevi, ko je morda več časa, da v roke vzamemo kakšno dobro knjigo.

Letos vas znova vabimo v svet knjig. Kot redni bralci ste najboljši zgled svojim otrokom in tudi vi lahko opravite Bralno značko za starše in zaposlene OŠ Horjul.

Preberite pet leposlovnih knjig za odrasle in/ali mladino ali knjig s področij vzgoje in izobraževanja. Več info na spletni strani knjižnice.

Nekateri izmed vas so jo že končali in le-ti vam priporočajo v branje naslednje knjige:

A. Karlin: Samotno potovanje

“Sama sem prečesala vijugaste ulice. Če hodiš sam, lahko bolje opazuješ ljudi. Večina potnikov obišče le gostilne in tržnice. Ko sem se takole sprehajala, sem se jezila nad rumenkastorjavimi Tenerifčani, ki so jezdili na oslih in se niso zmenili za žene, ki so nekaj korakov za njimi nosile tovor … Vse, brez izjeme, so ubogljivo capljale za soprogom.”

S. Karuza: Vodnik po otoku

Pisatej opisuje preprosto in vsakdanje življenje ljudi na otoku Visu v obliki kratkih zgodb ali črtic. V svojih zgodbah zajame hrepenenja, skrbi in želje otočanov: izseljevanje, razvajeni turisti, skrb za vino in trto, kuhanje kosil v kletnih prostorih… Pisatelja sem tudi spoznala, je zelo nenavaden gospod, čeprav je v Zagrebu zaključil primerjalno književnost, se preživlja s turizmom. Ima zelo majhno gostilno, ki nima imena, zelo nerad se izpostavlja kot pisatelj ali gostinec, zase pravi, da je predvsem vinogradnik z nogami, trdno zasidranimi v zemeljskih tleh.

W. Dirie: Pismo moji materi

Izpoved o travmatični izkušnji Afričanke, ki je prisiljena, da se pokori krutim običajem svojega plemena. Pismo je hkrati očitek materi, ki je ni zaščitila in ki še vedno zagovarja krut običaj plemena: obrezovanje deklic. Razhod med dvema svetovoma, ki živita v dveh zavesti dveh žensk, matere in hčere.

G. Vojnović: Đorđić se vrača

Po Čefurjih po 10-ih letih sedaj v novi knjigi spremljamo Marka, ki se je iz Bosne vrnil nazaj v Fužine. Goran Vojnović nastavlja ogledalo čistokrvnim Slovencem.

A. in L. Mrgole: Izštekani najstniki in starši, ki štekajo

Slovenska strokovnjaka za najstniške tegobe nas v knjigi seznanita z resničnimi zgodbami slovenskih družin z najstniki, v čigar zgodbah se boste zagotovo našli tudi sami. Neprecenljive v tej knjigi so zlasti preverjene rešitve.

L. Skåber: Čez potok, ne čez most

31 pripovedi, izpovedi, pesmi najstnikov, ki jih je zapisala norveška avtorica, je pospremljenih s še bolj izpovednimi ilustracijami Lise Aisato, ki kažejo na ta večni nemir v glavah najstnikov. Nekateri zrejo v odraslost s strahom in se najraje ne bi odlepili od otroštva, drugi so bolj pogumni. Vsi pa še vedno potrebujejo topel objem in odprto srce. Obvezno čtivo za najstnike, ki se bodo zagotovo našli vsaj v eni izmed zgodb, še nujnejše pa za njihove starše.

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost