Tetrapaki in boljši jutri

Ekologija nas spremlja na vsakem koraku, saj na šoli že vrsto let izvajamo različne
aktivnosti v okviru programa Eko šola. Letos smo se o ekologiji že pogovarjali, ko smo se učili o prometu, o kmetijah ter o življenjskih okoljih.

V mesecu februarju pa smo si učenci v 3.a pri pouku zadali izziv, da dodobra spoznamo embalažo tetrapak. Še posebej nas je gnala misel, da bomo naše znanje morali deliti med drugimi učenci šole.

Projekta smo se lotili tako, da smo najprej raziskali vse o tetrapakih. Spoznali smo, da je sestavljen iz mnogih plasti, ki mu skupaj dajejo odlične lastnosti, ki ohranjajo tekočine nespremenjene. Na plasti smo razstavili tetrapak in videli, da je v njem največ kartona. Zaskrbela nas je misel, koliko požaganih dreves je potrebnih, da lahko pijemo sokove in mleko. Vedeli smo, da je potrebno tetrapake ločevati, a nikomur se še sanjalo ni, kaj bi lahko iz njih naredili in kako to storijo. Našli smo zanimive filme, ki so prikazovali postopke v tovarnah, kjer predelajo tetrapake. Navdušeni smo bili, ko smo izvedeli, da lahko iz tetrapaka izdelajo robčke, wc papir, škatle ter celo klopi, kemične svinčnike in gradbeni material.

Da navdušimo tudi druge za pravilno ločevanje tetrapakov, smo najprej izdelali plakate, na katere smo narisali in zapisali vse naše novo znanje. Z njimi smo se odpravili po razredih, kjer so nam vsi pozorno prisluhnili. Najbolj jih je zanimala naša obljuba, da se bodo lahko tisti, ki si bodo veliko zapomnili, sladkali z nečim sladkim v embalaži tetrapak.

Teden pozneje je sledila nagradna igra. Vsak dan so učenci zavzeto odgovarjali na vprašanja o tetrapakih ter jih nosili v našo nagradno skrinjico. Vsak dan so po glavnem odmoru trdno stiskali pesti in upali, da jim sreča nakloni, da bodo izžrebani. Nagrade so bile namreč čokoladna mleka, ki so nam jih velikodušno podarile Ljubljanske mlekarne.

Ves čas smo tudi pridno zbirali tetrapake in jih nosili v šolo. Pri likovni umetnosti smo iz njih izdelali gozdne živali ter zeleni most, ki nad avtocestami omogoča prosto pot živalim.

Seveda smo se tudi mi posladkali s čokoladnim mlekom, saj smo ob koncu projekta vsi zadovoljni ugotovili, da smo naredili nekaj dobrega za naš planet in se ob tem tudi veliko zanimivega naučili. Predvsem pa smo dokazali, kako veliko lahko naredimo, če združimo moči in delamo v slogi za leši jutri.

Učenci 3.a in učiteljica T. G.

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost