NOČ V KNJIŽNICI kot v časih naših babic in dedkov

V petek, 11. 1. 2019, so tisti učenci od 4.-7 razreda OŠ Horjul, ki so najzvestejši obiskovalci knjižnice, v knjižnici preživeli večer, kot so ga preživljali naši dedki in babice. Lani smo praznovali leto obujanja kulturne dediščine, zato je prav, da se spomnimo, kaj dobrega so nam zapustili naši predniki.

Včasih so ljudje ob večerih skupaj delali, ustvarjali, pojedli večerjo in si pripovedovali zgodbe – izmišljene ali resnične, domače ali pa tiste, ki so jih slišali v sosednji vasi. Tudi mi smo tokrat večer preživeli podobno.

Učenci so s tehniko vezenja na pripravljene lesene ploščice izvezli različne vzorce in si za spomin na noč v knjižnici naredili obeske za ključe.

Večerjo smo si skuhali v gospodinjski učilnici, kar je bilo učencem zelo všeč. Kuhali smo sladki mlečni močnik, narastek iz prosene kaše s suhimi slivami, za sladico pa še čežano z jabolki. Absolutni zmagovalec med jedmi je bil mlečni močnik!

Po pospravljanju kuhinje smo večer seveda še podaljšali. Ko so bili že varno zaviti v spalne vreče, sem učencem povedala zgodbo o uspešno zglajenem prepiru med možem in ženo, prebrala še eno pravljico, potem pa so prvi učenci že počasi zaspali. Nekaj jih je še uživalo v samostojnem branju, kmalu pa je tudi te vzela noč v knjižnici, ki je bila seveda kratka, a čisto posebna. Ne zgodi se prav pogosto, da človek hodi z naglavno lučko po šoli sredi noči in potem zaspi med knjigami…

Ta »starinski« večer nam je bil zelo všeč, nekateri pa imaj(m)o že nove ideje, kako preživeti naslednjo noč v knjižnici.

                                                                                                                                              z učenci sva se družili Polona Končar in Natalija Kogovšek

 

(Skupno 489 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost