Shema šolskega sadja in zelenjave

Naša šola je tudi v šolskem letu 2021/22 vključena v shemo šolskega sadja in zelenjave. Odločili smo se za delitve v obdobju od septembra 2021 do junija 2022. Sadje in zelenjava sta v tem obdobju razdeljena enkrat tedensko.

Dežurni učenec po malici prevzame pripravljeno posodo sadja ali zelenjave in jo odnese v razred. Učenci zaužijejo sadje ali zelenjavo med odmori do izteka pouka.

V projekt smo vključeni že od leta 2009. Učenci se s tem navajajo uživanja različnih vrst sadja in zelenjave in se dodatnega obroka vedno razveselijo.

Shema šolskega sadja (v nadaljevanju: SŠS) je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).

Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je SŠS eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave učencem.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta.

(Skupno 264 obiskov, današnjih obiskov 5)
Dostopnost