Shema šolskega sadja in zelenjave

Naša šola je tudi v šolskem letu 2022/23 vključena v Shemo šolskega sadja in zelenjave. Odločili smo se za delitve v obdobju od januarja 2023 do junija 2023. Sadje in zelenjava sta v tem obdobju razdeljena enkrat do dvakrat tedensko.

Učenci so poleg redne malice dobili še dodatno porcijo sadja ali zelenjave. Učenci so zaužili sadje ali zelenjavo po malici ali med odmori do izteka pouka. Sadje in zelenjava, ki na dan razdelitve nista bila porabljena, smo učencem ponudili v Kotičku za lačne. V kotičku sta bila sadje in zelenjava na razpolago v času med malico in kosilom. 

V projekt smo vključeni že od leta 2009. Učenci se s tem navajajo uživanja različnih vrst sadja in zelenjave in se dodatnega obroka vedno razveselijo.

Shema šolskega sadja (v nadaljevanju: SŠS) je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).

Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je SŠS eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave učencem.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta.

(Skupno 310 obiskov, današnjih obiskov 5)
Dostopnost