Projekti in dejavnosti v knjižnici

V šolski knjižnici potekajo naslednje dejavnosti in projekti:

Ure pravljic

Namenjene so učencem razredne stopnje, čeprav se včasih med poslušalci znajde tudi kakšen učenec 7. razreda J. Pravljice bodo učenci lahko poslušali v času jutranjega varstva. Pripovedovala jih bo knjižničarka ali učenci predmetne stopnje. Učenci bodo ob tem spoznavali knjigo, se navajali na kasnejše samostojno branje, razvijali svojo domišljijo in bogatili besedni zaklad, včasih pa, če je zgodba primerna, sodelujoči hkrati z branjem samo besedilo tudi uprizorijo.

 https://www.nasamalaknjiznica.si/

Projekt Naša mala knjižnica na naši šoli v šolskem l. 2019/20 poteka prvič, in sicer kot interesna dejavnost za 3.-5. razred. Uživamo v zabavnih zgodbah slovenskih in tujih avtorjev, predvsem pa poleg tega poteka še ogromno dodatnih obogatitvenih ustvarjalnih dejavnosti.

Naši bralci pa radi berejo tudi doma, zato se naš bralni vlak vsak dan daljša.

Knjižničarski krožek

Za vse nadobudne bralce od 6.-9. razreda in tiste, ki bi to radi postali!

Nacionalni mesec skupnega branja

Projektu se pridružujemo 2. leto, torej od samega začetka.

Letos smo organizirali skupna branja v času jutranjega varstva. Prvi sta se opogumili ena mama in ena babica.

https://nmsb.pismen.si/sodelujoci/izvajalci/392/

 Projekt Rastem s knjigo

Prednostno je projekt namenjen sedmošolcem in dvigu njihove bralne kulture, hkrati pa je namen povečati število bralcev na vseh starostnih stopnjah.

Projekt “Rastem s knjigo”, v okviru katerega Javna agencija za knjigo RS skupaj s splošnimi in šolskimi knjižnicami skrbi za promocijo knjižnic in kvalitetne mladinske literature ter spodbuja mlade k branju, poteka že 15. leto.

V septembru smo tik pred zaprtjem javnega življenja s sedmošolci obiskali viško enoto Mestne knjižnice Ljubljana Prežihov Voranc. Učenci so se seznanili s slovenskim knjižničnim sistemom Cobiss, z vsemi možnostmi izposoje ter raziskali knjižnico.

V marcu so znanje raziskovanja po knjižničnem katalogu nadgradili v šolski knjižnici, kjer so raziskovali razlike med vzajemnim in šolskim katalogom Cobiss, razpoložljivostjo gradiva, ostalimi sodelujočimi knjižnicami v sistemu itd. – znanje, ki nam pride prav vsakodnevno, ko iščemo gradivo, še toliko bolj pa pri šolanju na daljavo.

Podrobneje so spoznali dela Mateta Dolenca, katerega zbirko kratkih zgodb “Kako dolg je čas” so dobili v dar. Knjigo bodo obravnavali za domače branje pri pouku slovenščine. Ekološko obarvane kratke zgodbe tega slovenskega Pozejdona jih bodo odpeljale na morje oz. v hribe. Vabimo tudi starše sedmošolcev, da preberejo katero od zgodb!

Mednarodna izmenjava knjižnih kazalk

V okviru tega projekta, ki poteka v oktobra času meseca šolskih knjižnic, učenci izdelajo knjižne kazalke in si jih izmenjajo z učenci iz tuje države. V šolskem letu 2019/20 šola 2. sodeluje v tem projektu.

Mesečna knjižna uganka

Vsak mesec lahko učenci rešujejo mesečno knjižno uganko, s čimer se naučijo brskati po literaturi in spoznavati literaturo ter navduševati za branje. Nagrade so vedno vabljive, tako da so učenci zelo motivirani pri reševanju!

Noč v knjižnici

Noč v knjižnici bomo izvedli predvidoma v februarju z najbolj zaslužnimi bralci.

Knjižničar za en dan

Presenečenje!

Drugo

V knjižnici so učencem na voljo računalniki, ki so namenjeni pisanju seminarskih nalog oziroma za iskanje informacij, ki jih učenci potrebujejo za pouk.

(Skupno 478 obiskov, današnjih obiskov 7)