Eko dan v 5. razredu

Ob zaključku leta so petošolci razmišljali tudi o prihodnosti – o svoji in o prihodnosti planeta Zemlja. Eko dan smo posvetili ozaveščanju o pomenu ponovne uporabe zavrženih oblačil, saj bo kopičenje, pranje in proizvodnja le teh zaznamovala življenja vseh nas. Mladi se zavedajo dejstva, da je s hitrimi in odločnimi koraki potrebno spremeniti navade, če želimo planet ohraniti in z njim sobivati še naprej.

Izhajali smo namreč iz problema nepredstavljivih količin proizvedenih oblačil, ki jih ljudje zavržemo bodisi zaradi trendov, ki jih narekujejo modne smernice ali pa nam iz takšnega ali drugačnega vzroka ne ustrezajo več. V Sloveniji vsako leto odvržemo več kot 25 000 ton oblačil ali drugače povedano 12, 3 kg oblek na osebo, kar je nad evropskim povprečjem. Ponovno uporabimo manj kot 1 % oblačil. Ob ogledu dokumentarnega gradiva se je učencem najbolj vtisnilo v spomin dejstvo, da se pri pranju sintetičnih oblačil izloča mikroplastika, ki konča v naših vodotokih in morjih ter dejstvo, da lahko sami predelamo oblačila tako, da jih popestrimo z dodatki ali jim spremenimo namembnost.

Delo eko dneva predstavlja nadaljevanje usmerjenega eko delovanja naše šole, saj smo pozabljena oblačila že ob koncu preteklega šolskega leta pobrali po bolj ali manj skritih kotičkih šole, jih oprali in donirali enoti Karitasa v Ljubljani. Resnično upamo, da so prišla v prave roke. Pregledali smo stanje po štirih mesecih in ugotovili da se pozabljena oblačila zopet kopičijo. Stanje smo dokazali s fotografijami, ki so nastala na foto lovu. Skupina učencev pa si je ogledala tudi točko v Horjulu, kjer lahko oblačila ločeno odvržejo v tekstilni zabojnik.

Tokrat so otroci s seboj prinesli lastna oblačila, ki jim ne služijo več in oblačila staršev ter številne gumbe, trakove, kravate, našitke in druge dodatke, s katerimi so jih popestrili. Najprej so izdelali načrt, nato pa so se lotili striženja in šivanja. Povedali so, da je bilo delo kar zahtevno in da po tej izkušnji bolj cenijo delo staršev ter starih staršev, ki sicer poskrbijo za to, da so njihova oblačila vedno urejena in zašita.

 Ob koncu dneva smo priredili pravo modno revijo, kjer so mladi avtorji predstavili svoje izdelke in se preizkusili še v vlogi manekenov.

Donirana oblačila OŠ Horjul Karitasu v Trnovem v Ljubljani.
S foto lovom smo spremljali stanje pozabljenih oblačil po šoli.

Oblačila so učenci popestrili z zanimivimi okraski. Nekateri so jih celo predelali in jim namenili novo vlogo.

zapisala: Alenka Krušič

(Skupno 189 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost