Sodelovanje v projektu Misija: Zeleni koraki

Kdaj, če ne zdaj…. Zemlja kriči na pomoč. Potrebne so spremembe.

Zavedajoč se odgovornosti do življenj vseh nas in naših potomcev smo se odločili za sodelovanje v projektu Misija: Zeleni koraki, s katerim želimo otroke, učence in mlade ozaveščati o pomenu izbire okolju prijaznejšega načina transporta kot so kolesarjenje, izbira javnega prevoza, vožnja s skiroji, hoja. Z aktivnostmi, ki smo jih izvajali tekom celega šolskega leta smo otroke želeli navdušiti in jim razložiti pomen uporabe naravi manj škodljivih načinov premikanja za vsakodnevne opravke. In da, to zmoremo vsi. 

            V evropskem tednu mobilnosti smo mlade ozaveščali o pomenu izbire Zemlji prijaznih načinov transporta in starše pozvali, da se nam v akciji pridružijo. Dnevno smo beležili aktivnosti učencev razredne stopnje in ugotovili, da skoraj vsi prihajajo na trajnostno sprejemljiv način.

V marcu smo izvedli štetje in opazovanje prometa na najbolj obremenjenih križiščih v Horjulu – na križišču Ljubljanske in Vrhniške ceste ter na križišču Ljubljanske in Slovenske ceste. Ugotovili smo, da je promet razmeroma gost na križišču Vrhniške in Ljubljanske ceste, zlasti pa nas skrbi dejstvo, da ljudje ne potujejo trajnostno, saj se je v večini mimo vozečih vozil peljal le en potnik. Učenci so predlagali, da bi problem lahko omilili s posaditvijo dreves ob cestah in z ozaveščanjem voznikov z obcestnimi tablami.

Ob zaključku projekta je v avli šole nastala razstava. Stripe so prispevali učenci 3.a in 5.b razreda.

Alenka Krušič

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost