Ogled Drame za nadarjene in vedoželjne

V četrtek, 27. oktobra 2022, je 11 fantov in deklet spoznavalo Dramo. Gledališka pedagoginja Špela Šinigoj nas je popeljala po prostorih ljubljanske Drame, kjer smo lahko videli, kako se pripravlja scena za prihajajočo predstavo, pokukali smo v masko, garderoberka nam je predstavila svoje delo. Sprehodili smo se po odru, sedeli na balkonu, loži in parterju in ob tem spoznali poklice, ki so še kako pomembni, da gledališka predstava zaživi na odru.

Kasneje pa smo si v Mali Drami ogledali monodramo VSE SIJAJNE STVARI.

»Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati, da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj,« pravi pripovedovalec Vseh sijajnih stvari. In kaj, če depresija, občutki krivde, manjvrednosti in obupanosti pripeljejo tako daleč, da človek ne vidi več izhoda? Pripovedovalec prek težkih življenjskih izkušenj pokaže rešitev. Izpove svojo zgodbo: v njej začne že v zgodnji mladosti pisati seznam vseh sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti. Seznam je postajal vse obširnejši. Prišel je do številke milijon. Milijon stvari, za katere je vredno živeti. Stvari na seznamu morajo biti izjemno čudovite, nematerialne in morajo osmišljati življenje. Od sedemletnega fantiča in prvega zapisa »Sladoled« prek pubertetnega »Zmagati v nečem« do »Plesati, ko si sam« ali pa »Prebrati nekaj, kar natančno opredeli, kar občutiš, pa nisi našel besed, da bi to izrazil« ali »Ptičje petje«, »Vonj starih knjig«, … Milijon.

Uživali smo ob gledanju. In kaj nam je bilo zelo všeč? To, da se je igralec Uroš Fürst v dvorani pogovarjal z nami, bili smo del predstave, in delil oštevilčene liste papirja. Pojasnil nam je, naj vsak prebere na glas, kar piše na papirju, ko bo slišal ustrezno številko.

Res je, po vsakem dežju posije sonce in sreča je v majhnih stvareh. In ne, ni samo milijon sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti, naši učenci so jih dodali še nekaj:

NIK: Alpe.

NACE: Nogomet.

ELA: London.

VERONIKA: Moja mačka.

EVA: Konji.

MARIJA: Sestrica, peka.

NIKA: Narodno-zabavna glasba.

NEŽA: Ples in glasba (predvsem s skupini).

MATEVŽ: Ko si nekaj lepega poveš le s pogledom.

GEA: Palačinke v soboto zjutraj, ko dobiš SMS od prijateljice, ki se ti že dva tedna ne oglasi in Harry Potter.

VID: Ko vidiš zadovoljnega igralca po končani predstavi.

Natalija Kogovšek

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost