Vikend za nadarjene

V petek, 19. 5. 2023, smo se odpravili na tridnevni vikend za nadarjene v CŠOD Rak.

Po prihodu smo se najprej namestili v sobe, nato pa smo po uvodnem spoznavanju teorije začeli delati majhne naravne parke. Sami smo si izbrali prostor, kjer bo park stal, nato pa smo postavljali zastavice, da so »obiskovalci« vedeli, kje je kakšna stvar. Postavitev in ponudbo parka smo predstavili ostalim.

Večerne aktivnosti smo začeli s pohodom do velikega naravnega mostu, ki smo si ga zaradi velike količine vode zaradi zapadlega dežja lahko ogledali le od daleč. Sledilo je postavljanje stolpa iz lesenih kvadrov, kjer so bile v pomoč le vrvi. Po nekaj neuspelih poskusih, je končno le uspelo postaviti stolp. Res je bilo potrebno, da smo vsi sodelovali, da gradniki niso padli na tla.

Naslednji dan smo se odpravili plezat v naravno steno in le-to zaključili s spuščanjem po »tirolki«. Zavarovani smo bili s čelado in varnostnim pasom, za pravilno plezanje in spuščanje sta skrbela izkušena vodnika. Dopoldansko aktivnost smo nadaljevali s streljanjem z lokom. Ugotovili smo, da že kar dobro zadenemo tarče.

Po kosilu smo imeli prosti čas, temu pa je sledilo izdelovanje buhteljnov. Medtem ko je testo vzhajalo, smo čas izkoristili za igre in druženje. Polovico buhteljnov smo napolnili s čokoladnim nadevom, drugo polovico pa z mareličnim. Temu je sledilo čakanje ob različnih aktivnostih, da so se spekli. Pripravili smo zelo okusne buhtlje, ki smo jih z veseljem pojedli. Zvečer smo se podali v lov na vprašanja, v t. i. strateški igri. Pred zapisnikarsko mizo smo zavrteli 12-strano kocko. Število, ki smo ga vrgli, nam je pokazalo, katero vprašanje moramo iskati in nanj odgovoriti. Vprašanja so bila skrita v okolici doma, s pravilnim odgovorom pa smo si priborili možnost, da ponovno mečemo kocko in se podamo v lov za naslednjim vprašanjem (vržena števila so se seštevala). Po eni uri se je igra končala in dobili smo zmagovalca (skupina smrkci), ki je zbrala kar 109 točk oz. pravilno odgovorila na zelo veliko vprašanj.

Tretji dan smo se opravili proti Zelškim jamam in izviru reke Rak. Med potjo smo videli vrtače in naravni most. Zanimivost Zelških jam je, da nimajo stropa, a so vseeno jame, zato smo si lahko del le-teh ogledali tudi iz vrha, del jam pa je še vedno pokrit s stropom. Eno od takšnih smo tudi obiskali. V jami smo ugasnili lučke in se odigrali eno igro (muha in netopir). V jami je bilo zelo temno.

Vikend za nadarjene nam je bil zelo všeč in smo se naučili veliko stvari o naravi, športih in sodelovanju.

Besedilo sooblikovali: Amadej, Enej, Erazem, Izak, Lana G., Lana V., Maruša, Patrik, Urban, Zoja

Fotografije: Pina Hu in Aleksander Gube

(Skupno 214 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost