VABILO NA DAN ODPRTIH VRAT ČEBELARSKEGA DRUŠTVA DOLOMITI – POLHOV GRADEC

Čebelarsko društvo Dolomiti Polhov Gradec vas vabi na dan odprtih vrat, ki bo v petek, 16. junija 2023, od 9. do 14. ure na Občinskem trgu 1 v Horjulu.

Na ogled bo čebela velikanka 3D-kranjica, fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele.

Člani društva vam bodo predstavili skrivno življenje čebel, čebelje izdelke in pridelke ter čebelarsko orodje. Hiša medu Božnar bo na voljo za degustacijo različnih vrst medu.

Otroci iz čebelarskega krožka OŠ Horjul bodo predstavili panjske končnice, katere so oblikovali in pobarvali v sklopu krožka. Prav tako bodo svoje panjske končnice na ogled postavili otroci iz vrtca pri OŠ Dobrova, enoti Dobrova in Brezje. Otroci iz vrtca pri OŠ Horjul pa bodo pripravili razstavo na temo čebelarstva.

Lahko boste poskusili različne vrste medu in se podali na Julkino učno pot v Medgeneracijskem središču, ki poteka okoli OŠ Horjul ter si ogledali šolski čebelnjak.

V okviru dneva odprtih vrat bo od 9. in 12. ure prisoten ekološki čebelar in predavatelj g. Franko Dolgan iz Pivke, ki bo nudil strokovno razlago o čebelah in čebelarjenju.

Prisrčno vabljeni!

Naj medi!

O projektu čebela velikanka 3D-kranjica

Fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele je
izdelan s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Za osnovo je služila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo. Maketa je izdelana v razmerju 100 : 1 in v dolžino meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku. Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudil izjemno pozornost – v slovenskem paviljonu si ga je ogledalo skoraj milijon ljudi. Projekt je v celoti slovenski, kajti 3D-kranjica je plod slovenskega znanja, pri izvedbi je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) sodelovala s slovenskim podjetjem Intri d.o.o. in oblikovalko Nino Oman. Za pobudo, idejno zasnovo in realizacijo projekta 3D-kranjice je zaslužen predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč, vodja projekta pa je Marko Borko. Koncept in izvedbo je usmerjala ČZS, prof. dr. Janko Božič z Biotehniške fakultete pa je bil na voljo za strokovno pomoč.

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost