Nagradni izlet 3. b in 6. b v Kranj

Zmagovalce letošnjega šolskega bralnega tekmovanja – 3. b in 6. b – smo v ponedeljek, 3. 6. 2024, odpeljali na nagradni izlet v Kranj. Sprva obetajoče vreme se je že med vožnjo skazilo in ko smo z nekoliko zamude prispeli v Kranj, smo morali kar takoj odpreti dežnike. Sicer ne za dolgo, saj smo le obšli stavbo nekdanje kranjske veleblagovnice in že smo se znašli pred vhodom Mestne knjižnice Kranj. Prijazni vodički sta nas popeljali po tej lepi in veliki ustanovi in izvedeli smo same zanimive stvari o delovanju velike knjižnice. Sortirnice, knjigomata ter pravljične sobe res ne vidiš v vsaki knjižnici in vsaka od videnih stvari in prostorov nas je prav navdušila. Tudi stare knjige v t. i. gorenjski sobi, ki so že na prvi pogled drugačne kot ostale in so zaradi svoje starosti tako dragocene, da jih lahko v roke vzame le knjižničar, pa še ta si prej nadene bele rokavice. V knjižnici imajo tudi glasbeno in filmsko sobo in pomislili smo, kako bi bilo imeti taki sobi v šolski knjižnici. Bi se obisk knjižnice morda povečal? 😉

Po ogledu knjižnice smo se odpravili v Prešernovo gledališče. Pot nas je peljala mimo stavbe, v kateri je svoja zadnja leta preživel pesnik Prešeren. V gledališču nas je pričakal gospod Robert, ki nam je razkazal gledališko zaodrje. Videli smo prostor, kjer med predstavami sedi šepetalka, pisarno inspicienta, masko in garderobe igralcev, prostor s kostumi in del za odrom, kjer scenski delavci pripravijo sceno. Za marsikaterega učenca je bilo število poklicev oz. delavcev, sodelujočih pri nastanku predstave, pravo odkritje. Med našim obiskom so scenski delavci ravno pripravljali oder za uprizoritev Županove Micke. Po ozkih stopnicah in hodnikih smo se v spremstvu gospoda Roberta sprehodili še na drugo stran, v gledališki foaje in zatem še na balkon. Tam smo spoznali še delo tonskega mojstra in lučkarja in naš zanimiv ogled Prešernovega gledališča je bil končan.

V bližnji kavarni smo si privoščili še sladoled in kmalu smo bili – še vedno v dežju – na poti nazaj v Horjul. Izlet nam je prinesel lepo doživetje in nova spoznanja, naše razpoloženje pa je bilo kljub slabemu vremenu ves čas prešerno – kot se za obisk Prešernovega mesta tudi spodobi.

Zahvaljujemo se podjetjema Prevozi Oblak d. o. o. in Kvader MT d. o. o., ki sta nam s svojo velikodušno donacijo omogočila izvedbo za učence brezplačnega izleta. Prav tako se iskreno zahvaljujemo podjetjem Metrel d. o. o., Metrel Mehanika d. o. o., Excenter d. o. o. in Krili d. o. o, ki so s svojo finančno pomočjo zagotovili izvedbo nagradnega izleta tudi v prihodnjem šolskem letu.

(Skupno 84 obiskov, današnjih obiskov 7)
Dostopnost